БФ по СУМО е част от каузата на СИЛА БГ – „Не на стероидите!“

Въпреки че анаболните стероиди отдавна са забранени за широка употреба и могат да се изписват само от медицински лица за лечение на конкретни заболявания, за съжаление редица професионални и непрофесионални атлети продължават да ги използват. Надяваме се, че с настоящия материал ще успеем да Ви осведомим за рисковете, свързани с приема на тези суплементи и да Ви убедим, че най-разумният избор е винаги да поставяте здравето си на първо място. Припомняме Ви, че анаболните стероиди за забранени за разпространение и единственият избор за набавяне е черния пазар, което носи със себе си допълнителна опасност от продукти с лошо качество.

 

Същност и история

Андрогенно-анаболните стероиди  (ААС) представляват синтетични форми или естерни метаболити на мъжките полови хормони тестостерон и дихидротестостерон. Позитивните ползи от употребата им са свързани с увеличение на протеин в мускулатурата и засилване на вторичните мъжки полови белези. Първият изкуствен анаболен стероид – андростерон  e изолиран през 1931 година от немския учен Адолф Бутенандт. По-късно Леополд Рузицка открива ефективен метод за синтез, през 1935 год. препаратът официално прави своя дебют на пазара, и не след дълго анаболните стероиди навлизат в медицинската практика, както и в света на професионалния спорт.

Едва през 1967 год. Международния олимпийски комитет ги обявява за непозволен допинг и въвежда тестове и строги санкции за тези атлети, които нарушат забраната.

Малко преди началото на Втората световна война, двамата немски учени получават Нобелова награда за приноса си в областта на химията. Отличието е напълно заслужено – ААС имат широко приложение в областта на медицината и се използват за лечение на редица здравословни проблеми. Анаболно-андрогенни препарати се предписват за редуциране на симптомите на мускулна атрофия и прекомерна загуба на тегло при заболявания като рак и бъбречна недостатъчност, или за стимулиране на производството на тестостерон при мъже с аномалия в нивата на полови хормони.

 

Рискове

Благодарение на позитивните страни, свързани с употребата им, анаболните стероиди често се използват от професионални и непрофесионални бодибилдъри. Тези, които избират да се доверят на подобни продукти или съзнателно пренебрегват реалните последствия, с които неминуемо ще се сблъскат, или не са достатъчно информирани.  За съжаление възрастта, в която фитнес ентусиастите посягат към тези забранени препарати става все по-ниска. Употребата на анаболни стеориди от подрастващи е особено опасна, по-надолу в статията сме отделили специален сегмент как да разберете и какви мерки да вземете, ако подозирате, че Вашето дете или близък приятел  приема такива субстанции.

 

Сърдечносъдови усложнения

Започваме с най-сериозният от всички рискове, които са следствие от употребата на анаболни стероиди. Редица изследвания сочат, че редовният прием на анаболно-андрогенни препарати води сериозни изменения в структурата и дейността на сърдечния мускул. Най-често срещания проблем е нарушения в състоянието и функцията на лявата камера.

Други потенциални опасности са: увеличение на обема на сърдечния мускул, което се дължи на удебеляване на камерните стени, без съответно нарастване на размерите на вътрешната кухина или разширяване на вътрешната кухина, без камерните стени да увеличат своята плътност. Също така приемът на ААС води до намалена активност на митохондриите в клетките на сърдечния мускул, понижение на силата на контракциите, натрупване на съединителна тъкан в сърцето (фиброза на миокарда) и повишено кръвно налягане.

 

Холестерол

Още един начин, по който анаболните стероиди застрашават здравето на сърцето е понижаване нивата на „добър” и завишаване нивата на „лош” холестерол. Разликата между двата вида холестерол е в плътността на липопротеиновите скруктури, които ги съставляват. „Лошият” холестерол- LDL се отличава с ниска плътност и функцията му е транспортирането на мастни съединения до различни органи, а „добрият” холестерол – HDL има висока плътност и задачата му е да пренесе LDL обратно в черния дроб.

Здравият организъм има нормални нива и от двата вида холестерол. LDL дължи лошото си име на способността си да се залепва по стените на артериите и при завишени количества това може да доведе до сериозни последици за сърдечносъдовата система. Андрогенно-анаболните препарати доказано  влошават показателите на LDL в кръвта. Една от функциите на холестерол е участието в синтеза на половите хормони, приемът на анаболни стероиди намалява естественото производство на тестостерон в кръвта и съответно води до нарастване на неупотребени молекули LDL.

 

Увреждане на черния дроб

Друг не по-малко сериозен проблем, който идва с употребата на стероиди е увреждане на черния дроб. Статистиката сочи, че потребителите на ААС са застрашени предимно от четири типа заболявания. Първото, което обикновено преминава след прекратяване на приема, но може да е симптом на друго здравословно неразположение, е повишаване на нивата на чернодробните серумни ензими. Следващото често срещано заболяване причинява патологични изменения в черния дроб – peliosis hepatis. В същността си peliosis hepatis представлява наличие на уголемени чернодробни синусоиди (кръвоносни съдове) или кисти, пълни с кръв, разположени локално или по цялата структура на черния дроб. За съжаление обикновено това заболяване е диагностицирано по случайност, тъй като не води до промяна в нивата на чернодробните ензими.

Peliosis hepatis може да засегне и други органи.

Приемът на ААС може да доведе и до остра чернодробна холестаза – увреждане на жлъчните пътища в черния дроб. Симптомите включват гадене, постоянен сърбеж, липса на апетит, тъмна урина, пожълтяване на роговицата на очите и кожата, и могат да продължат дори след спиране на употребата на стероидни препарати.

Несъмнено най-опасното заболяване на черния дроб, което може да се предизвика от прием на анаболни стероиди, са чернодробни тумори. Изследванията сочат, че от тях могат да пострадат както хора с генетична предразположеност, така и тези, които нямат история на рак на черния дроб в семейството си.

 

Мъжка репродуктивна система

Мъжките полови клетки – сперматозоидите, се синтезират в тестисите. Този процес се случва, след като хормони на хипофизата въздействат върху Лайдиговите клетки и това води до производство на тестостерон, който от своя страна задейства сперматогенезата в семенните каналчета. При употреба на анаболни стероиди, организмът е „заблуден”, че няма необходимост да синтезира повече тестостерон, и в резултат семенната течност става неефективна. Този процес е обвързан и със симптоми като загуба на либидо и свиване на тестисите.

Още по темата

» Най-яката добавка!

» Преодолейте застоя с хардкор продукти

» Каква е твоята цел?

В някои случаи щетите могат да са необратими.

Бъбреци

Последни изследвания сочат, че приемът на анаболни стероиди може да доведе и до увреждане на бъбреците. Проучване проведено на десет участници, които активно се занимават с бодибилдинг и редовно употребяват ААС показва, че всеки от тях има присъствие на протеин в урината и някаква форма на аномалия на бъбречната функция. Девет от доброволците са имали наличие на огнищно-сегментна гломерулна склероза. Това е заболяване на бъбреците, при което се наблюдава втвърдяване на лумените (вътрешното пространство) на кръвоносните съдове. Подобен тип склероза е следствие от претоварване на бъбреците и се наблюдава при хора, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване, но тестовете показват, че анаболните стероиди причиняват увреждане в по-висока степен.

 

Простатна жлеза

Простатата, или простатната жлеза, е неразделна част от мъжката полова система, чиято функция е да секретира вещества, които предпазват и повишават качеството на семенната течност. С напредване на възрастта, тази важна жлеза неминуемо увеличава обема си, но при прием на анаболни стероиди този процес се ускорява значително. В най-лошия случай ААС могат да причинят рак на простата.

 

Акне и загуба на коса

Често пъти страничен ефект от злоупотреба с андрогенно-анаболни препарати е загубата на коса. Това се получава след като молекулите дихидротестостерон се прикачат към фоликули, които са предразположени към по-ниска устойчивост, и започват процес на изтъняване като окончателният резултат е спиране на растежа. Истината е, че не всички за застрашени от тази негативен ефект, проблемът засяга само тези, които са натоварени със съответното генетично наследство.

Все пак не Ви съветваме да рискувате, тъй като генът, свързан със загуба на коса при мъжете се среща сравнително често и веднъж започнал този процес е необратим.

Може би най-популярният страничен ефект, свързан с приема на анаболни стероиди, е появата на акне. За съжаление много хора отчитат този проблем като неприятна козметична подробност, но истината е, че акнето, предизвикано от ААС носи със себе си риск от сериозни инфекции. Характерните обриви са резултат от завишената секреция на себум и най-често се появяват в областта на гърдите, лицето, гърба, ръцете и врата. Изследванията сочат, че близо 43% от мъжете, които приемат стероиди за засегнати от този проблем.

 

Вирилизация при жени и женски полови белези при мъже

По ирония на съдбата анаболните стероиди, които имат за цел да развият атлетичния потенциал на мъжкото тяло до абсолютния максимум, носят реалната опасност от развитите на вторични женски полови белези. Завишените нива на тестостерон могат да доведат до повишение и на нивата на естроген, което от своя страна причинява гинекомастия (развитие на гърди), промяна в разпределението на мастната тъкан и омекване на мускулите. Обикновено това се случва след продължителен прием на анаболни стероиди тялото не може да произвежда самостоятелно достатъчно тестостерон, което дава възможност за засилен синтез на естроген. Употребата на анаболни стероиди от жени почти сигурно води до развитие на мъжки полови белези.

 

Психологически ефекти от прием на ААС

Всички сме чували за така нареченият „стероиден гняв”– епизод на изключително силна, обикновено безпричинна агресия, по време на който засегнатият се намира в състояние на психоза. Въпреки че някои специалисти оспорват наличие на връзка между анаболните стероиди и подобни прояви, зависимостта между тестостерона и нивата на агресия е доказана отдавна. Счита се, че анаболните стероиди взаимодействат с лимбичната система на мозъка, която е отговорна за контрол над емоциите, и нервните клетки и по този начин причиняват епизоди на стероиден гняв, както и психологически разстройства като депресия, параноя, ревност, висока раздразнителност и хронично безпокойство.

Както вероятно сами се досещате, ако не получат правилно и навременно лечение, някои от тези здравословни проблеми могат да имат фатален край. Високата смъртност в света на професионалния бодибилдинг не е тайна, но очевидно този риск не служи като достатъчно ясно предупреждение. За съжаление възрастта на тези, които избират да употребяват анаболни стероиди става все по-ниска.

 

Андрогенно-анаболните препарати и подрастващите

Подчертаваме, че според нас заниманията с физическа активност от ранна детска възраст, е изключително здравословен навик. Проблемите идват, когато този здравословен навик се превръща в маниакална идея за постигане на невъзможни резултати. Вероятно такава е била мотивацията на деветнадесетгодишния Андрей Гайдос, който през 2015 год. умира от внезапно разкъсване на аортата. Запаленият по фитнеса тийнейджър е посещавал залата два пъти на ден и изследванията след смъртта му доказват, че е приемал анаболни стероиди. Мечтата на Гайдос е била да стане следващия Дуейн Джонсън – неговия идол в бодибилдинга. Лекарите установяват, че Андрей е имал необичайно голямо сърце и признават, че подобна травма на аортата е изключително рядко срещано явление за младеж на неговата възраст.

Тийнейджърските години са особено опасна възраст за употреба на анаболни стероиди, тъй като тогава организма самостоятелно синтезира изключително високи нива на тестостерон, и прием на синтетични форми на този хормон може да доведе до сериозни и дълготрайни последици за здравето.

Това е и особено емоционален период от живота на всеки човек, през който се изгражда способността за позитивна самооценка, която лесно може да се превърне в средство за самоунищожение.

Такава е историята на Тейлър Хуутън – американски гимназиален ученик, запален почитател на спорта и член на отбора по футбол на своето училище, който през 2009 год. се самоубива.

Тейлър е едва на седемнадесет години. Родителите му са убедени, че синът им е отнел живота си в следствие на депресия, последвала от решението му да спре да употребява анаболни стероиди. Бащата на Тейлър – Доналд Хуутън основава фондация, която има за цел да разпространява информация относно рисковете при прием на ААС от подрастващи.

Ако имате съмнения, че Вашето дете или близък употребява анаболни стероиди,

внимавайте за следните симптоми:

Необичайна раздразнителност

Бързо повишаване на тегло и мускулна маса

Систематично пренебрегване на задълженията в училище

Прекарване на необичайно много време във фитнеса

Склонност към насилие

Засилени симптоми на акне

Резки и внезапни промени в настроението

Пожълтяване на кожата

Систематични проблеми със съня

Хиперактивност или летаргия

 

Ако вярвате, че имате основателни съмнения, не се колебайте веднага да потърсите помощ от специалисти. Колкото по-рано вземете необходимите мерки, толкова повече увеличавате шансовете за благополучно развитие на ситуацията.

 

Заключение

Битката срещу анаболните стероиди ще продължи още дълго, но се надяваме, че сме успели да Ви дадем необходимата информация, за да може да направите правилния съзнателен избор. Кажете НЕ на стероидите и споделете с околните за своето решение, защото повече от всичко тази кауза има необходимост от ясна позиция и позитивен пример!

Подобни статии

Анна Методиев... Анна Методиева е безспорно най-добрата българска състезателка по сумо през последните години. Днес тя грабна злато в категория до 65 кг. “Това е голям успех за мен.
Единодушно из... Най-титулуваният сумист в България Петър Стоянов единодушно бе избран за президент на Българската федерация по сумо. Вожда получи пълна подкрепа на Общото събрание на централата тази сутрин
Специалният г... Тежка нощ имаше специалният гост наХVІ-Европейско първенство по сумо за мъже и жени, и ІХ-то за юноши до 21 годиниКалоян Махлянов – Котоошу. Българският озеки не е
Общо 400 души п... Общо 400 души пристигат в морската столица за участие на 17-о Европейско първенство по сумо за всички възрастови групи. Организатор на проявата е БФ по Сумо със
Българска сен... 26 март 2010 година влиза висторията на българското, японското и световно сумо. Причината – Даниел Иванов– Аоияма победи Хомарефуджиот школата „Исегахама”, записвайки седма победа и без нито
Общо 73 състез... Общо 73 състезатели по сумо от България ще участват на ЕП във Варна. Това каза на пресконференция наставникът на националния ни отбор Христо Христов. Това са участниците
Красивата Еле... Българските сумистки спечелиха осем медала в седемкатегории на IX Европейското първенство по сумоза юноши до 21 години във Варна. С един златен и седем бронзови медала талантливитени
Общо събрание... Здравейте колеги! По инициaтива на УС на БФ по Сумо се свиква Общо събрание, което ще се проведе в гр.София, ул.Христо Белчев 46, Хотел „Арт плаза“, Конферентна
Анна Методиев... Българияима шампион от Световните игри на бойните спортове. Сумистката Анна Методиеваспечели първото място в категория до 65 кг. в Пекин. Европейската шампионка отЛозана`2009 успя да пребори конкуренцията
Награждаване ... За втора поредна година Националната асоциация на бойните спортове в Бългрия ще отличи най-добрите спортисти в областта на бойните изкуства! Заповядайте да подкрепим супер бойците по киокушин,

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.