История

Сумото в България поставя своето начало с учредителното събрание на Българска федерация по сумо, проведено на 23.11.1994г., като за председател е избран Николай Димитров, а изпълнителен директор – Лиляна Кънева. Българска федерация по сумо е вписана в регистрите на Софийски градски съд с решение от 13.06.1995г., като това поставя официално началото на развитието на сумото в България. Същата година се провежда първото национално първенство по сумо.
През 1995 година БФ по Сумо става съучередител на Европейския Сумо Съюз, след което през същата година става редовен член и на Международната Сумо Федерация.
Първото Държавно първенство по сумо се провежда на 26-27.08.1995г. в София при сътрудничеството между Българска федерация по сумо и НСА „Васил Левски“. На него вземат участие над 30 състезатели от 6 клуба, като първенството служи за определяне на участниците в предстоящото първо Европеиското първенство по сумо.
То се провежда на 20-21.09.1995г. в Инголщат, Германия. Тук българският отбор е представен от 5 състезатели: Антон Агонцев до 85кг., Петър Стоянов до 115кг., Валентин Тошков до 115кг., Светослав Стоянов над 115кг. и Валери Николов над 115кг. На това първенство България печели 3 медала, които са първите за страната ни от първенство от такъв ранг, като единият от тях е златен. Първият българин Европейски шампион е Антон Агонцев, Валери Николов се класира на второ място, а Светослав Стоянов се класира на трето място в своята категория. Това е първият успех на българското сумо на международната сцена, който идва и съвпада с годината на основаването на Българска федерация по сумо.
От 1997 година в Националната спортна академия „Васил Левски ” се обучават студенти в специалност сумо, а през 2001 година се дипломираха първите български специалисти по този древен японски спорт. НСА е единственото учебно заведение в света (освен Япония), включило в учебната си програма спорта Сумо. За своята успешна дейност Българска федерация по сумо получи признанието на японското правителство, предоставяйки и безвъзмездна помощ за спортно оборудване. Министърът на Външните работи на Япония Таро Асо лично откри новата зала по сумо в НСА в София на 11.01.2007 година. Това е мястото, където националите състезатели на България водят своята подготовка.
Спортните успехи на Българската федерация по сумо представляват изключителен принос за българския спорт. В последните години България доказа, че е сред водещите сили в света.
През 1999г. двукратния световен и европейски шампион по сумо Светослав Бинев бе включен в класацията на десетте най – добри български спортисти за годината. През 2000 година той бе обявен за сумист на 20 век.
Най-титулуваните български сумисти са Петър Стоянов и Стилиян Георгиев.
От 2002 година България има своя първи представител в Японската професионалната сумо лига. Това е Калоян Махлянов – Котоошу. Гиганът от село Дужулюница (Велико Търново) бе приет в професионалната школа „Садогатаке” в Токио, като само за 11 турнира от ранг „джонокучи” стигна до „макуучи” с национален рекорд в родината на древния спорт. На 24 май 2004 година Котоошу стана първият европеец триумфирал с Купата на Императора.
През ноември 2009г. на поста Председател на БФ по Сумо бе избран Петър Стоянов.
През 2009 година Даниел Иванов – Аоияма стана вторият български сумист в Японската професионалната сумо лига. Гигантът от Елхово става част от школа „Тагоноура”, а след кончината на треньора му той преминава в една от най-големите и успешни школи „Касугано“. От 4 горини вече той е част от най-добрите 12 сумисти в Япония.
През ноември 2014г. на поста Председател на БФ по Сумо бе избран Борис Навчев.
Всички големи първенства в Европа и по света се откриват с химна на сумото „Големите”, който е българско произведение с автори Лиляна Кънева и Тончо Русев.